Varför behöver kroppen näring?

Vill du må bra av det du äter? Då är en bra blandning av olika näringsämnen det bästa receptet. Du vet; kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Förenklat sagt så bygger mineralerna vår stomme; skelett, muskler, leder, ligament, bindväv och brosk samt även kroppsvätskor. Vitaminerna bygger våra organ och gör immunförsvaret starkare.

Var rädd om dina celler

Vår kropp är uppbyggd av miljarders celler och de förnyas och dör hela tiden, från det att vi skapas av äggcell och sädescell till vårt sista andetag. För att ta upp näring behöver våra cellmembran vara mjuka. Cellandningen kräver bränsle i form av näring och syre för att frigöra energi och underlätta upptaget av vitaminer och mineraler när vi ätit. Därför är det viktigt att äta en väl balanserad kost. Men gör vi det? Hälsorapporter om ätstörningar, under- och övervikt, vitaminbrist, värk i leder och muskler signalerar något annat.

Sätt fart på ditt näringsupptag

I dag är tillskott av olika slag ett bra komplement till våra celler för att de skall fungera normalt och optimalt och det behövs eftersom kvaliteten på våra livsmedel sjunker. Näringsvärdet i maten försämras samtidigt som våra matvanor förändras. Vi äter mer snabbmat och prioriterar bekvämlighet. Det har sitt pris. I sämsta fall äter vi oss sjuka. Vi får ont i kroppen och känner oss stela. Vi sitter allt mer still och äter fel. Det blir en ond cirkel. 

Med hjälp av Hälsoplanen får du verktyg för hur du kan sätta fart på ditt näringsupptag. Det är ett bra steg på vägen mot ett friskare liv. Läs mer om Hälsoplanen, klicka här